x 
Pusty koszyk
Katarzyna Czarnomska

Katarzyna Czarnomska

Katarzyna Czarnomska jest fundatorem i redaktorem naczelnym serwisu "Farmy Zdrowia". Urodziła się w 1974 roku.

Z wykształcenia:
Magister "Zarządzania i Marketingu" po Akademia Leona Koźmińskiego (ALK) w Warszawie.
Podyplomowe studia w Instytucie Żywności i Żywienia w zakresie DIETETYKI.
Absolwentka Międzynarodowej Akademii Medycyny Komplementarnej - NATUROPATA, INFORMOTERAPEUTA

Prowadzi prywatny gabinet naturopaty i informoterapeuty.

Terapeuta w "PRYWATNY GABINET LEKARSKI GRAŻYNA DUSZKIEWICZ"

Współpraca z "KLINIKA BIOREZONANSU"
    Badania/terapie na Skaner-3D Spector
    Badania/terapie na Generator Plazmowy Sanoplasma
    Badanie żywej kroplii krwii mikroskopem Delta Optical Evolution 300 z kamerą cyfrową.

Mój szanowny małżonek pochodzi z Torunia, gdzie jak wiadomo dawno temu przechadzali się panowie w długich białych płaszczach z czarnymi krzyżami na plecach. Kiedy pierwszy raz spędzałam Wigilię w jego domu poznałam zupę śledziową. Ponieważ jestem miłośniczką śledzi bardzo przypadła mi do gustu. Chłodne śledzie w śmietanowej, słodko-winnej zalewie z chrupiącą cebulką i jabłuszkiem, podane z parującymi ziemniaczkami. Rarytas. Musicie spróbować! Zapraszam.

Urzekła mnie ta sałatka od pierwszego kęsa, kiedy to moja droga przyjaciółka (również amatorka śledzi) poczęstowała mnie nią pewnego razu. Jest tam słodycz jabłka, chrupkość selera naciowego, subtelna ostrość czerwonej cebuli no i oczywiście ON – czyli śledzik, a wszystko skąpane w delikatnym sosie majonezowo-jogurtowym z odrobiną płynnego miodu lub syropu klonowego, że nie wspomnę o pachnącej natce świeżej kolendry. Poezja smaku!

15 Lis 2016

Kluseczki z miseczki

Dział: Przepisy

Kiedy byłam mała moja ukochana babcia uczyła mnie różnych piosenek i przyśpiewek. Między innymi o czarnym baranie, który bywał we młynie i jadł kluseczki z miseczki, mój miły panie… Zawsze jak robię te delikatne, twarogowe kluseczki przychodzi mi na myśl moja babcia i ta właśnie pioseneczka. Danie jest proste, ale w swej prostocie boskie. Moje dzieci uwielbiają kluseczki z miseczki. Nadają się nawet do zabrania „na wynos” w odpowiednim, trzymającym ciepło pojemniku.

Tuż przed zamknięciem sklepiku „U Majlerta” na Białołęce dane mi było skosztować dania z dyni makaronowej. Bardzo mi smakowało, ale lekko je podrasowałam i dodałam trochę ostrości, jako że dynia raczej mdła jest w smaku. Wyszło smacznie, intensywnie i rozgrzewająco dzięki imbirowi i papryczce chili. Sąsiadki były zachwycone.

Jesienią nachodzi mnie ochota na zupę dyniową – taki wewnętrzny przymus. Pomyślałam sobie, że sama dynia to mało. Dodałam batata, marchewkę i czerwoną soczewicę. Wyraziście doprawiona, podana z karmelizowaną cebulką i moją ulubioną kolendrą zupa krem wyszła naprawdę znakomicie, a jak dodać do tego wysoką wartość odżywczą, to naprawdę ambrozjaJ. Szczerze polecam takie rozgrzewające i sycące danie na jesienny dzionek.

24 Wrz 2016

Ocet jabłkowy

Dział: Przepisy

Odkąd odkryłam, że ocet ze sklepu jest konserwowany (sic!) chemią powiedziałam basta! Zaczęłam, dla domowych potrzeb, sama produkować ocet. Jabłkowy. Nic trudnego, robi się samo. Zastosowań ma wiele i jest bardzo zdrowy.

14 Lip 2016

Mikrobiom człowieka

Dział: Akademia

Wygląda na to, że słowo „mikrobiom” w odniesieniu do naszego organizmu jest od ostatnich kilku lat odmieniane przez wszystkie przypadki i tą odmianę słychać coraz głośniej. Okazuje się bowiem, że gdy tak spojrzeć całościowo na nasze wspaniałe ciało to własne komórki stanowią zaledwie 10% wszystkich.

31 Mar 2016

Ty buraku!

Nie wiem dlaczego tytułowy zwrot jest obelgą… Burak, to tak wspaniałe warzywo, że to raczej dla buraka obelga obrzucać człowieka tym zwrotem…

13 Mar 2016

Chleb owsiany

Dział: Przepisy

Chlebek jest pyszny, pachnący i łatwo go upiec. Cała procedura zajmuje trochę czasu, ale myślę, że to warte zachodu. Zapraszam do pieczenia.

O nas ...

katarzynaczarnomskaKatarzyna Czarnomska jest fundatorem i redaktorem naczelnym serwisu. Urodziła się w 1974 roku. Jest absolwentką Akademi Kozminskiego w Warszawie. Wychowuje dwójke dzieci. Od wielu lat poświęca się tematyce zdrowia, zdrowego odżywiania, naturalnych metod leczenia i dietetyki w życiu naszej rodziny.

Kontakt ...

ul. Przyszłość 53c
05-126 Stanisławów Pierwszy
POLSKA
 
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
 
 
+48 695 832 433