x 
Pusty koszyk
Katarzyna Czarnomska

Katarzyna Czarnomska

Katarzyna Czarnomska jest fundatorem i redaktorem naczelnym serwisu "Farmy Zdrowia". Urodziła się w 1974 roku. Jest absolwentką Akademi Kozminskiego w Warszawie. Podyplomowe studia w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie z zakresu dietetyki.  Wychowuje dwójke dzieci. Od wielu lat poświęca się tematyce zdrowia, zdrowego odżywiania, naturalnych metod leczenia i dietetyki w życiu naszej rodziny. 

Przepis na ten ketchup dostałam od mojej cioci, która jest praktycznie samowystarczalna jeśli chodzi o wyżywienie swojej rodziny. Uprawia ogród, hoduje świnie, krowy, kury - cóż więcej potrzeba. Jest naprawdę pyszny i przede wszystkim nie zawiera chemicznych ulepszaczy!

Od maja włożyliśmy masę pracy aby warzywa w tym roku obficie obrodzily. Sa już pierwsze efekty. W tym roku nie bylo śniegu i gleba jest bardzo sucha. Trzeba dużo podlewać, a na każdy deszcz czekamy z utesknieniem. Tak to juz jest, że co innych smuci, u innych wywoluje usmiech z rana :)

Marchewka w zupie to rzecz oczywista, a zupa z marchewki? Dla amatorów słodkawych smaków i mało popularnych ziółek – tutaj trybula ogrodowa, która bardzo harmonijnie komponuje się z marchewką. Łatwa i szybka w przygotowaniu, odpowiednio podana jest wykwintną częścią obiadu. Zapraszam do gotowania.

23 Kwi 2015

Peruwiański krupnik

Dział: Przepisy

Osobiście bardzo lubię krupnik, moja rodzinka też. Będąc w dalekiej podróży w Peru w Cusco zamówiliśmy sobie w małej knajpce zupę – lokalną specjalność. Okazało się, że to krupnik w lokalnej odsłonie. Na bazie rosołu gotowanego na kurze, zamiast kaszy jęczmiennej – komosa ryżowa (czy jak kto woli quinoa), zamiast natki pietruszki – kolendra. Natychmiast się zakochaliśmy w tym krupniku, który od tamtej pory gości w naszych talerzach na zmianę z tradycyjnym i takim z kaszą jaglaną. Polecam.

22 Mar 2015

Biała armia

Dział: Akademia

Leukocyty, nieliczna grupa w porównaniu z czerwonymi krwinkami, co nie oznacza, że jest ich mało! Można śmiało powiedzieć, że to, dlatego iż jest to elitarna, antyterrorystyczna jednostka specjalna obrony i ochrony osobistej. Zaniedbanie tej jednostki może prowadzić do poważnych problemów, które mogą się skończyć nawet transferem w inny wymiar, czyli śmiercią delikatnego ciała…

11 Lut 2015

Bułeczki orkiszowe

Dział: Przepisy

Na życznie mojej koleżanki Beaty przepis na bułeczki, którymi zachwyciły się nasze córeczki:).  Pochodzi z książki "Chleb. Domowa piekarnia" Piotra Kucharskiego. Lekko zmodyfikowałam składniki, poieważ w oryginale użyta jest w całości mąka pszenna typ 750 ja natomiast użyłam do podmłody tylko mąki orkiszowej typ 700, a do ciasta właściwego mieszanki mąki białej i razowej.

10 Lut 2015

Faworki

Dział: Przepisy

Zanim we czwartek zabiorę się za pączki w doborowym towarzystwie dziś zrobiłam sobie rozgrzewkę faworkami...

08 Lut 2015

Pączki orkiszowe

Dział: Przepisy

Od kilku lat kultywuję z moją przyjaciółką pewną świecką tradycję. W tłusty czwartek spotykamy się, zagdniatamy wspaniałe drożdżowe ciasto i smażymy - koniecznie na smalcu - przepyszne pączki. Odkryłyśmy metodą doświadczalną, że pączki z mąki orkiszowej są pulchniejsze i delikatniejsze niż te z mąki pszennej. Od tamtej chwili smażymy tylko z orkiszu. W środku obowiązkowo konfitura z płatków róży, wiśni oraz czarna porzeczka.... Poezja smaku.

Przed Państwem erytrocyty – najliczniejsza grupa z widocznych pod mikroskopem składników krwi i chyba najpiękniejsza. Zdrowa czerwona krwinka jest pięknie wybarwiona, ma regularny kształt dwuwklęsłego dysku – wygląda urzekająco, ale to, co robi jest jeszcze bardziej zachwycające niż jej wygląd.

28 Sty 2015

Krew

Dział: Akademia

Od pewnego czasu fascynuje mnie krew. Rzeka życia płynąca wartkim strumieniem w naszych ciałach. Jest jak kurier roznoszący przesyłki, jak obwoźny catering zapewniający stały dopływ jedzenia, a w końcu jak służba oczyszczania organizmu… Krew mi się burzy, kiedy widzę jak beztrosko traktujemy tą płynną tkankę fundując sobie dolegliwości i kłopoty, których można uniknąć…

O nas ...

katarzynaczarnomskaKatarzyna Czarnomska jest fundatorem i redaktorem naczelnym serwisu. Urodziła się w 1974 roku. Jest absolwentką Akademi Kozminskiego w Warszawie. Wychowuje dwójke dzieci. Od wielu lat poświęca się tematyce zdrowia, zdrowego odżywiania, naturalnych metod leczenia i dietetyki w życiu naszej rodziny.

Kontakt ...

ul. Przyszłość 53c
05-126 Stanisławów Pierwszy
POLSKA
 
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
 
 
+48 695 832 433