x 
Pusty koszyk
Katarzyna Czarnomska

Katarzyna Czarnomska

Katarzyna Czarnomska jest fundatorem i redaktorem naczelnym serwisu "Farmy Zdrowia". Urodziła się w 1974 roku. Jest absolwentką Akademi Kozminskiego w Warszawie. Podyplomowe studia w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie z zakresu dietetyki.  Wychowuje dwójke dzieci. Od wielu lat poświęca się tematyce zdrowia, zdrowego odżywiania, naturalnych metod leczenia i dietetyki w życiu naszej rodziny. 

Piękne obrazy namalowane przez samą Matkę Naturę. W mikroskopowej analizie żywej kropli krwi można określić kondycję poszczególnych jej składników. Ponadto w obrazie można zobaczyć elementy, które nie są składnikami zdrowej krwi - te bowiem są ściśle określone. Można zobaczyć łuny wyglądające jak Droga Mleczna, zdradzające infekcje toczące nasze ciało.  Bywa, że widać bogate życie wewnętrzne badanego - czyli strukrury białkowe pozostawione przez pasożyty, można spotkać inne, ogromne struktury białkowe, które również nie są składnikami krwi, bywają metale ciężkie, grzyby czy nadmierne ilości kryształów kwasów ortofosforowych czy moczowych. Piękne to wszystko i fascynujące - zdradza kondycję naszego ciała bądź jej brak. Poniżej kilka przykładowych zdjęć z wykonanych przeze mnie analiz.

02 Sty 2015

Wątroba

Dział: Akademia

Nie wiem czy zauważyliście to, co ja, ale przed świętami i zaraz po najwięcej było reklam zachwalających pigułki, które wspomogą pracę wątroby, te na przeziębienia i gorączki jakby w mniejszej ilości były emitowane… Weź pigułkę człowieku, potem napchaj się żarciem, po same pachy – wątroba poradzi bez problemu, tylko nie zapomnij o pigułce! Czyżby? Czy ta wielka wątroba naprawdę wszystko przetrzyma?

Najwyższy czas zająć się ciastem piernikowym, które dojrzewało sobie spokojnie przez prawie miesiąc w lodówce. Czeka nas praca prawie jak na taśmie: wałkowanie, wycinanie, pieczenie, wyjmowanie, układanie, wałkowanie, wycinanie..... Cały warsztat pracy musi być przygotowany zanim włączymy piekarnik.

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się w zastraszającym tempie. Już czas najwyższy przygotować dojrzewające ciasto na świąteczne pierniki. Nie pamiętam już skąd mam mój przepis, ale korzystam z niego już wiele lat. Mniej więcej miesiąc przed świętami przygotowuję porcję ciasta, aby tydzień przed Wigilją upiec aromatyczne pierniczki. Ozdabianie ich z dziećmi to prawdziwa frajda! Nie wspominając o zjadaniu:) Upieczone i udekorowane pierniczki czekają na święta w zamkniętym pojemniku w towarzystwie kawałka świeżego jabłka, co sprawia, że w chwili konsumpcji są mięciutkie i naprawdę przepyszne. Zachęcam serdecznie do domowego wypieku tych tradycyjnych korzennych ciasteczek.

05 Lis 2014

Carpaccio dyniowe

Dział: Przepisy

Dynia na surowo? Dlaczego nie? Sama bardzo byłam ciekawa tego smaku i powiem szczerze, że delektowałam się tym daniem. Kiedy mój mąż wpadł w zachwyt - co objawiło się stwierdzeniem: "Jakie to dobre! Co to?" - nie miałam wątpliwości, że mam się podzielić tym przepisem. Jest z tym trochę pracy, ale zapewniam, że warto!

W sezonie dyniowym warto wypróbować więcej przepisów z tym wartościowym warzywem. Bardzo smaczne są placuszki, zwłaszcza dla amatorów placków ziemniaczanych. Lekko złamany smaczek, podane z wędzonym łososiem i jogurtowo-czosnkowym sosem – to może być przyjemna odmiana dla tradycyjnych placuszków ziemniaczanych. Zachęcam do eksperymentowania z dynią…

Placki, tarty, zupy, zapiekanki, potrawki i co tam, kto jeszcze sobie wyśni. Oprócz niewątpliwych – moim zdaniem – walorów smakowych warto poznać również zdrowotne. Dodatkowo można zabawić się w robienie fantastycznych dekoracji. Słowem – DYNIA.

26 Paź 2014

Tarta dyniowa

Dział: Przepisy

Tarta dyniowa

Odkąd nastał czas na dynie moja sąsiadka zza płota niestrudzenie ćwiczy tartę dyniową aromatyzowaną świeżą szałwią. Nie wiem ile razy już ją jadłam w tym sezonie, ale ciągle jeszcze mi się nie znudziła. Polecam serdecznie wszystkim miłośnikom tart i dyni…

03 Paź 2014

Grzybobranie

Dział: Akademia

Jesień już jest z nami. Miłośnicy wypraw grzybowych szaleją po okolicznych lasach. Dokładnie przeczesują leśne runo w poszukiwaniu smacznych okazów. Wracają w pełni chwały z koszami pełnymi grzybowych skarbów. Ciekawa jestem, kto z Was z równym pietyzmem, co grzybiarze przeszukiwał zakamarki swojego ciała, w poszukiwaniu grzybów, które w przeciwieństwie do prawdziwków nie są powodem do chwały… Wręcz przeciwnie – to oznaka zaburzonej równowagi w organizmie – a zwłaszcza w jelitach, które w ogromnej mierze odpowiadają za odporność. Nie ma przesady w twierdzeniu, że ponad 70% naszej odporności mieszka w jelitach, ale zdrowych jelitach, z prawidłową florą bakteryjną, a nie ze śmietnikiem poprzerastanym grzybami.

03 Paź 2014

Azjatycki sos śliwkowy

Dział: Przepisy

Rzutem na taśmę, wraz z ostatnimi śliwkami w tym sezonie można pokusić się o zużycie części węgierek do przygotowania pysznego sosu śliwkowego. Jest słodko kwaśny, przyprawiony korzennymi aromatami, do pieczonego mięska i warzywek po chińsku wyśmienity. Rozgrzewający i rozpływający się w ustach.

O nas ...

katarzynaczarnomskaKatarzyna Czarnomska jest fundatorem i redaktorem naczelnym serwisu. Urodziła się w 1974 roku. Jest absolwentką Akademi Kozminskiego w Warszawie. Wychowuje dwójke dzieci. Od wielu lat poświęca się tematyce zdrowia, zdrowego odżywiania, naturalnych metod leczenia i dietetyki w życiu naszej rodziny.

Kontakt ...

ul. Przyszłość 53c
05-126 Stanisławów Pierwszy
POLSKA
 
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
 
 
+48 695 832 433