x 
Pusty koszyk
Katarzyna Czarnomska

Katarzyna Czarnomska

Katarzyna Czarnomska jest fundatorem i redaktorem naczelnym serwisu "Farmy Zdrowia". Urodziła się w 1974 roku.

Z wykształcenia:
Magister "Zarządzania i Marketingu" po Akademia Leona Koźmińskiego (ALK) w Warszawie.
Podyplomowe studia w Instytucie Żywności i Żywienia w zakresie DIETETYKI.
Absolwentka Międzynarodowej Akademii Medycyny Komplementarnej - NATUROPATA, INFORMOTERAPEUTA

Prowadzi prywatny gabinet naturopaty i informoterapeuty.

Terapeuta w "PRYWATNY GABINET LEKARSKI GRAŻYNA DUSZKIEWICZ"

Współpraca z "KLINIKA BIOREZONANSU"
    Badania/terapie na Skaner-3D Spector
    Badania/terapie na Generator Plazmowy Sanoplasma
    Badanie żywej kroplii krwii mikroskopem Delta Optical Evolution 300 z kamerą cyfrową.

Znowu oczywiście z imbirem. Według chińskiej kuchni wieprzowina ma naturę wychładzającą i przyczynia się do produkcji wilgoci i śluzu w organizmie, co w – ciągle jeszcze jednak zimowej porze – nie jest zjawiskiem pożądanym. Odpowiednie jej przyprawienie sprawi, że można zminimalizować negatywne skutki spożycia tej delikatnej i szybkiej w przygotowaniu części świnki. Z bogatej oferty silnie rozgrzewających przypraw i dodatków: kminek, imbir, papryka, pieprze, cebula, czosnek, bazylia, kurkuma, majeranek i rozmaryn dodam tym razem tylko kilka, a mianowicie: imbir, cebulę, czosnek, pieprze…. obok innych.

Rozgrzewający imbir ostatnio u mnie na topie. W tym prostym deserze też znalazło się dla niego miejsce, ponieważ jak wiadomo ma właściwości rozgrzewające, nie powinno go zabraknąć w menu w te chłodne jeszcze, dni i wieczory. Ostatniego lata po raz pierwszy zaowocowały nasze drzewka brzoskwiniowe. Owoców było tyle, że ledwie nadążaliśmy je zjadać. To, czego nie zjedliśmy wylądowało w słoikach w postaci brzoskwiń w lekkim waniliowo-imbirowym syropie na bazie wody, ksylitolu i soku cytrynowego. Gotowe przetwory posłużyły, jako baza wypadowa do przygotowania deseru.

Co tu wymyśleć żeby dzieci jednak w jakiejś postaci zjadły trochę warzyw… Przecież gdybym powiedziała im: „dzieci, oto pyszna i pożywna zupa z soczewicy, pełna białka roślinnego, minerałów i witamin. Jedzcie!” – Chyba by mnie wyśmiały. Cóż, trzeba wytężać szare komórki. Z tego wytężania powstała właśnie smaczna ZUPA KSIĘŻNICZKI KUNEGUDNY w klimacie curry – czyż to nie brzmi lepiej od zupy z soczewicy?

11 Lut 2014

Zupa Tajska

Dział: Przepisy

Powody mogą być różne: zbliżające się Walentynki, czy może chęć rozgrzania się, albo po prostu z miłości do tajskich smaków i aromatów. Trochę ognia na języku - czyli chili, wspaniały aromat trawy cytrynowej i imbiru, odrobina czosnku, nuta mleka kokosowego, a to wszystko podkręcone dużą ilością świeżej kolendry i kilkoma kroplami soku z limonki…. Poezja smaku! Uwielbiam te klimaty i zapraszam na prostą i szybką zupkę tajską.

30 Sty 2014

Niewolnik nawyków?

Dział: Akademia

A gdyby tak wykorzystać to niewolnictwo dla własnych, egoistycznych i pozytywnych celów. Gdyby zacząć od najmłodszych lat kształtować właśnie pozytywne nawyki? Co by było gdyby dzieci na widok batona czy paczki chipsów wykręcały twarz z obrzydzeniem… marzenie wielu rodziców, jak mi się zdaje.

Kiedyś na wykładzie prof. Zoltana Dinya – ucznia sławnego węgierskiego noblisty Alberta Szent-Györgyi – usłyszałam ciekawą konkluzję na temat tego jak zdrowo dziś się odżywiamy: we współczesnym świecie dystans od stołu do grobu dramatycznie się skrócił…. Mocne, prawda? Można powiedzieć, bzdura, przecież jest kontrola żywności, wyśrubowane standardy przy produkcji jedzenia! Drodzy czytelnicy, jak już wielokrotnie wspomniałam, należy włączyć samodzielne myślenie zamiast łykać breję, jaka jest nam serwowana na każdym kroku i zrobić sobie swój własny rachunek lodówkowo-spiżarnianego sumienia… Możecie nie wierzyć w ani jedno słowo, jakie tu wypisuję – sprawdźcie sami. Wtedy wiara zamieni się w wiedzę, a ta jak wiadomo jest wspaniałym lekarstwem na wiele nieuleczalnych i przewlekłych chorób.

11 Sty 2014

Smaczliwka

Już tylko dwie sztuki zostały w moim koszyku, a do następnej dostawy z Sycylii prawie 3 tygodnie! Nie wiem jak Wy, ale ja się chyba uzależniłam od smaczliwki. Avocado, bo o nim oczywiście mowa, oprócz fantastycznych doznań smakowych dostarcza nie mniej fantastycznych składników odżywczych naszemu organizmowi. Nie sposób się jej oprzeć, jeśli więc podobnie jak ja macie do niej słabość – nie hamujcie się! Uprawiane już w czasach prehistorycznych przez Majów avocado było jednym z ich ulubionych owoców – wcale się nie dziwię!

Pij mleko – będziesz kaleką! Czy może hołdujecie innemu hasłu: Pij mleko – będziesz wielki!. Chwilami można zgłupieć. Pić to mleko czy jednak unikać. Przyznam szczerze, że zagłębiając się ostatnio w poważną lekturę „Norm żywienia człowieka” wydanych przez IŻiŻ momentami miałam wrażenie, że nie potrafię czytać tekstu ze zrozumieniem. Może Wy się wypowiecie, co sądzicie na temat wapnia, jego źródeł, jak dostarczacie sobie tego chyba najważniejszego pierwiastka dla naszego organizmu – i nie mam tu na myśli aptecznych suplementów-, bo te niestety marnie się wchłaniają – strata kasy. Bez dwóch zdań, co do wapnia wszystkie opracowania, przez jakie przebrnęłam – zarówno te chwalące picie mleka jak i te przeklinające je – zgadzają się w jednym: to jeden z najważniejszych makroelementów dla naszego organizmu. Wierzcie mi, że kości i zęby to wprawdzie największy magazyn wapnia w naszym ciele, ale co on – ten wapń jeszcze w nim wyczynia, to jakby powiedział mój dawny sąsiad – „w pale się nie mieści”!

07 Sty 2014

Zupa dyniowo-batatowa

Dział: Przepisy

Wprawdzie zima nie daje nam się we znaki, co nie znaczy, że jeszcze nie zapuka do naszych drzwi. Do 21 marca ma czas. Na wszelki wypadek warto mieć przepis na rozgrzewającą zupkę pełną smaczków i w pięknym kolorze zachodzącego słońca. W składzie pełne dobroczynnego beta karotenu bataty (słodkie ziemniaki) i wspaniała dynia (ja użyłam piżmowej – butternut squash), bakteriobójczy czosnek i cebula, rozgrzewający imbir i chili, wszystko podkręcone aromatyczną mieszanką słodkiego curry (tu w składzie najsilniejszy, naturalny, środek przeciwzapalny– kurkuma) oraz nutą kokosową w postaci kokosowego oleju i mleczka. No i rzutem na taśmę lub na talerz garść świeżej orzeźwiającej kolendry i cytryna. Bajka.

Co za roślina może przyjść na myśl na hasło „cuchnąca róża”? Za radą Hermesa Odyseusz przed spotkaniem z groźną czarodziejką Kirke miał wąchać cuchnącą różę, co miało ochronić go przed złymi czarami. Miłośnicy Odysei już zapewne się domyślili, że chodzi o czosnek. Co by nie mówić o czosnku cuchnąć lub jak ktoś woli – pachnieć może rzeczywiście intensywnie, ale walory zdrowotne, jakie posiada zasługują na jeszcze bardziej szlachetną nazwę niż róża. Czosnek jest znany od zarania dziejów we wszystkich starożytnych kulturach. Chyba każde dziecko wie, nawet jak nie je, że czosnek jest bardzo zdrowy. Jeśli jednak jeszcze ni e wie to powinno się czym prędzej dowiedzieć. Czy wiecie, że w starożytnym Egipcie była to roślina tak szlachetna, że uprawiać ją mogli tylko kapłani.

O nas ...

katarzynaczarnomskaKatarzyna Czarnomska jest fundatorem i redaktorem naczelnym serwisu. Urodziła się w 1974 roku. Jest absolwentką Akademi Kozminskiego w Warszawie. Wychowuje dwójke dzieci. Od wielu lat poświęca się tematyce zdrowia, zdrowego odżywiania, naturalnych metod leczenia i dietetyki w życiu naszej rodziny.

Kontakt ...

ul. Przyszłość 53c
05-126 Stanisławów Pierwszy
POLSKA
 
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
 
 
+48 695 832 433