x 
Pusty koszyk
Katarzyna Czarnomska

Katarzyna Czarnomska

Katarzyna Czarnomska jest fundatorem i redaktorem naczelnym serwisu "Farmy Zdrowia". Urodziła się w 1974 roku. Jest absolwentką Akademi Kozminskiego w Warszawie. Podyplomowe studia w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie z zakresu dietetyki.  Wychowuje dwójke dzieci. Od wielu lat poświęca się tematyce zdrowia, zdrowego odżywiania, naturalnych metod leczenia i dietetyki w życiu naszej rodziny. 

Składniki:
5 łyżek zakwasu żytniego
250g mąki żytniej
500g mąki orkiszowej (może być sama biała lub mieszana pełnoziarnista i biała)
750ml letniej przegotowanej wody
1 łyżka stołowa soli
garść siemienia lnianego
garść pestek słonecznika
łyżeczka nasion czarnuszki

Składniki:
pół sporego kalafiora
1 jajko
100g startego parmezanu

W oczekiwaniu na obficie owocujące cukinie w moim ogrodzie, a co za tym idzie w oczekiwaniu na pyszne placuszki cukiniowe z sosem jogurtowo czosnkowym, popełniłam już wielokrotnie inne, również bezglutenowe pyszności. Dwie wersje: jedna biała z kalafiora, druga zielona z brokułu. Przepis bardzo prosty, a efekt końcowy naprawdę wart zachodu.

Sezon bakłażanowy w pełni. Dorodne oberżyny dojrzewają na krzakach. Już kończą mi się pomysły co z nich przygotować… w końcu ile można jeść pastę bakłażanową czy grillowane bakłażany.

Dla odmiany coś bardziej treściwego, bardzo aromatycznego, pomidorowego i dość serowego. Jak wiadomo bakłażan to dobre warzywo o niskim indeksie glikemicznym, doskonałe dla cukrzyków. Zapraszam do gotowania, póki sezon trwa.

W letnie popołudnie, przy mrożonej herbacie lub kawie dobrze jest uraczyć podniebienie słodkim kawałkiem ciasta z sezonowymi owocami. Ten szybki i prosty przepis przywiozłam od mojej cioci z Roztocza. Najlepiej sprawdzą się - dla kontrastu - kwaśne owoce typu porzeczka czy wiśnia (bardzo mi pasuje wiśnia w kompozycji z olejkiem migdałowym lub moczona w amarettoJ). Dla drobnego chrupnięcia na ząbku polecam obfite posypanie ciasta płatkami migdałowymi. Dodatek mąki ziemniaczanej nada ciastu przyjemnej wilgoci. Nawet dzieci radzą sobie doskonale ze zrobieniem tego ciasta. Polecam, ponieważ sezon na porzeczki i wiśnie nie trwa wiecznie;)

Męska stałość, czyli inaczej mniszek lekarski, dmuchawiec, mlecz, podróżnik mleczowaty, wilczy ząb… Wiosna u bram, choć wieje chłodem, trawniki pokrywają się żółtymi kwiatami, które później zamienią się w białe dmuchawce. Wszyscy znają tą ekspansywną roślinkę. Niektórzy walczą z nią na rozmaite sposoby, a to chemią, a to ostrym narzędziem ogrodniczym. Jednak, jak to w naturze, po coś ten kwiatek wyrasta nam pod nosem.

Karnawał w toku, a jak wiadomo wszystkim miłośnikom śledzi, są one nieodzowne w tym czasie. Poniżej dwa pomysły na tą smaczną rybkę. Oba w wersji raczej na ostro. Można jednak według własnego uznania regulować stopień ostrości. Zachęcam do eksperymentowania i degustacji.

Mój szanowny małżonek pochodzi z Torunia, gdzie jak wiadomo dawno temu przechadzali się panowie w długich białych płaszczach z czarnymi krzyżami na plecach. Kiedy pierwszy raz spędzałam Wigilię w jego domu poznałam zupę śledziową. Ponieważ jestem miłośniczką śledzi bardzo przypadła mi do gustu. Chłodne śledzie w śmietanowej, słodko-winnej zalewie z chrupiącą cebulką i jabłuszkiem, podane z parującymi ziemniaczkami. Rarytas. Musicie spróbować! Zapraszam.

Urzekła mnie ta sałatka od pierwszego kęsa, kiedy to moja droga przyjaciółka (również amatorka śledzi) poczęstowała mnie nią pewnego razu. Jest tam słodycz jabłka, chrupkość selera naciowego, subtelna ostrość czerwonej cebuli no i oczywiście ON – czyli śledzik, a wszystko skąpane w delikatnym sosie majonezowo-jogurtowym z odrobiną płynnego miodu lub syropu klonowego, że nie wspomnę o pachnącej natce świeżej kolendry. Poezja smaku!

15 Lis 2016

Kluseczki z miseczki

Dział: Przepisy

Kiedy byłam mała moja ukochana babcia uczyła mnie różnych piosenek i przyśpiewek. Między innymi o czarnym baranie, który bywał we młynie i jadł kluseczki z miseczki, mój miły panie… Zawsze jak robię te delikatne, twarogowe kluseczki przychodzi mi na myśl moja babcia i ta właśnie pioseneczka. Danie jest proste, ale w swej prostocie boskie. Moje dzieci uwielbiają kluseczki z miseczki. Nadają się nawet do zabrania „na wynos” w odpowiednim, trzymającym ciepło pojemniku.

O nas ...

katarzynaczarnomskaKatarzyna Czarnomska jest fundatorem i redaktorem naczelnym serwisu. Urodziła się w 1974 roku. Jest absolwentką Akademi Kozminskiego w Warszawie. Wychowuje dwójke dzieci. Od wielu lat poświęca się tematyce zdrowia, zdrowego odżywiania, naturalnych metod leczenia i dietetyki w życiu naszej rodziny.

Kontakt ...

ul. Przyszłość 53c
05-126 Stanisławów Pierwszy
POLSKA
 
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
 
 
+48 695 832 433