x 
Pusty koszyk
Katarzyna Czarnomska

Katarzyna Czarnomska

Katarzyna Czarnomska jest fundatorem i redaktorem naczelnym serwisu "Farmy Zdrowia". Urodziła się w 1974 roku.

Z wykształcenia:
Magister "Zarządzania i Marketingu" po Akademia Leona Koźmińskiego (ALK) w Warszawie.
Podyplomowe studia w Instytucie Żywności i Żywienia w zakresie DIETETYKI.
Absolwentka Międzynarodowej Akademii Medycyny Komplementarnej - NATUROPATA, INFORMOTERAPEUTA

Prowadzi prywatny gabinet naturopaty i informoterapeuty.

Terapeuta w "PRYWATNY GABINET LEKARSKI GRAŻYNA DUSZKIEWICZ"

Współpraca z "KLINIKA BIOREZONANSU"
    Badania/terapie na Skaner-3D Spector
    Badania/terapie na Generator Plazmowy Sanoplasma
    Badanie żywej kroplii krwii mikroskopem Delta Optical Evolution 300 z kamerą cyfrową.

08 Lut 2015

Pączki orkiszowe

Dział: Przepisy

Od kilku lat kultywuję z moją przyjaciółką pewną świecką tradycję. W tłusty czwartek spotykamy się, zagdniatamy wspaniałe drożdżowe ciasto i smażymy - koniecznie na smalcu - przepyszne pączki. Odkryłyśmy metodą doświadczalną, że pączki z mąki orkiszowej są pulchniejsze i delikatniejsze niż te z mąki pszennej. Od tamtej chwili smażymy tylko z orkiszu. W środku obowiązkowo konfitura z płatków róży, wiśni oraz czarna porzeczka.... Poezja smaku.

Przed Państwem erytrocyty – najliczniejsza grupa z widocznych pod mikroskopem składników krwi i chyba najpiękniejsza. Zdrowa czerwona krwinka jest pięknie wybarwiona, ma regularny kształt dwuwklęsłego dysku – wygląda urzekająco, ale to, co robi jest jeszcze bardziej zachwycające niż jej wygląd.

28 Sty 2015

Krew

Dział: Akademia

Od pewnego czasu fascynuje mnie krew. Rzeka życia płynąca wartkim strumieniem w naszych ciałach. Jest jak kurier roznoszący przesyłki, jak obwoźny catering zapewniający stały dopływ jedzenia, a w końcu jak służba oczyszczania organizmu… Krew mi się burzy, kiedy widzę jak beztrosko traktujemy tą płynną tkankę fundując sobie dolegliwości i kłopoty, których można uniknąć…

Piękne obrazy namalowane przez samą Matkę Naturę. W mikroskopowej analizie żywej kropli krwi można określić kondycję poszczególnych jej składników. Ponadto w obrazie można zobaczyć elementy, które nie są składnikami zdrowej krwi - te bowiem są ściśle określone. Można zobaczyć łuny wyglądające jak Droga Mleczna, zdradzające infekcje toczące nasze ciało.  Bywa, że widać bogate życie wewnętrzne badanego - czyli strukrury białkowe pozostawione przez pasożyty, można spotkać inne, ogromne struktury białkowe, które również nie są składnikami krwi, bywają metale ciężkie, grzyby czy nadmierne ilości kryształów kwasów ortofosforowych czy moczowych. Piękne to wszystko i fascynujące - zdradza kondycję naszego ciała bądź jej brak. Poniżej kilka przykładowych zdjęć z wykonanych przeze mnie analiz.

02 Sty 2015

Wątroba

Dział: Akademia

Nie wiem czy zauważyliście to, co ja, ale przed świętami i zaraz po najwięcej było reklam zachwalających pigułki, które wspomogą pracę wątroby, te na przeziębienia i gorączki jakby w mniejszej ilości były emitowane… Weź pigułkę człowieku, potem napchaj się żarciem, po same pachy – wątroba poradzi bez problemu, tylko nie zapomnij o pigułce! Czyżby? Czy ta wielka wątroba naprawdę wszystko przetrzyma?

Najwyższy czas zająć się ciastem piernikowym, które dojrzewało sobie spokojnie przez prawie miesiąc w lodówce. Czeka nas praca prawie jak na taśmie: wałkowanie, wycinanie, pieczenie, wyjmowanie, układanie, wałkowanie, wycinanie..... Cały warsztat pracy musi być przygotowany zanim włączymy piekarnik.

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się w zastraszającym tempie. Już czas najwyższy przygotować dojrzewające ciasto na świąteczne pierniki. Nie pamiętam już skąd mam mój przepis, ale korzystam z niego już wiele lat. Mniej więcej miesiąc przed świętami przygotowuję porcję ciasta, aby tydzień przed Wigilją upiec aromatyczne pierniczki. Ozdabianie ich z dziećmi to prawdziwa frajda! Nie wspominając o zjadaniu:) Upieczone i udekorowane pierniczki czekają na święta w zamkniętym pojemniku w towarzystwie kawałka świeżego jabłka, co sprawia, że w chwili konsumpcji są mięciutkie i naprawdę przepyszne. Zachęcam serdecznie do domowego wypieku tych tradycyjnych korzennych ciasteczek.

05 Lis 2014

Carpaccio dyniowe

Dział: Przepisy

Dynia na surowo? Dlaczego nie? Sama bardzo byłam ciekawa tego smaku i powiem szczerze, że delektowałam się tym daniem. Kiedy mój mąż wpadł w zachwyt - co objawiło się stwierdzeniem: "Jakie to dobre! Co to?" - nie miałam wątpliwości, że mam się podzielić tym przepisem. Jest z tym trochę pracy, ale zapewniam, że warto!

W sezonie dyniowym warto wypróbować więcej przepisów z tym wartościowym warzywem. Bardzo smaczne są placuszki, zwłaszcza dla amatorów placków ziemniaczanych. Lekko złamany smaczek, podane z wędzonym łososiem i jogurtowo-czosnkowym sosem – to może być przyjemna odmiana dla tradycyjnych placuszków ziemniaczanych. Zachęcam do eksperymentowania z dynią…

Placki, tarty, zupy, zapiekanki, potrawki i co tam, kto jeszcze sobie wyśni. Oprócz niewątpliwych – moim zdaniem – walorów smakowych warto poznać również zdrowotne. Dodatkowo można zabawić się w robienie fantastycznych dekoracji. Słowem – DYNIA.

O nas ...

katarzynaczarnomskaKatarzyna Czarnomska jest fundatorem i redaktorem naczelnym serwisu. Urodziła się w 1974 roku. Jest absolwentką Akademi Kozminskiego w Warszawie. Wychowuje dwójke dzieci. Od wielu lat poświęca się tematyce zdrowia, zdrowego odżywiania, naturalnych metod leczenia i dietetyki w życiu naszej rodziny.

Kontakt ...

ul. Przyszłość 53c
05-126 Stanisławów Pierwszy
POLSKA
 
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
 
 
+48 695 832 433