x 
Pusty koszyk
Katarzyna Czarnomska

Katarzyna Czarnomska

Katarzyna Czarnomska jest fundatorem i redaktorem naczelnym serwisu "Farmy Zdrowia". Urodziła się w 1974 roku. Jest absolwentką Akademi Kozminskiego w Warszawie. Podyplomowe studia w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie z zakresu dietetyki.  Wychowuje dwójke dzieci. Od wielu lat poświęca się tematyce zdrowia, zdrowego odżywiania, naturalnych metod leczenia i dietetyki w życiu naszej rodziny. 

Tuż przed zamknięciem sklepiku „U Majlerta” na Białołęce dane mi było skosztować dania z dyni makaronowej. Bardzo mi smakowało, ale lekko je podrasowałam i dodałam trochę ostrości, jako że dynia raczej mdła jest w smaku. Wyszło smacznie, intensywnie i rozgrzewająco dzięki imbirowi i papryczce chili. Sąsiadki były zachwycone.

Jesienią nachodzi mnie ochota na zupę dyniową – taki wewnętrzny przymus. Pomyślałam sobie, że sama dynia to mało. Dodałam batata, marchewkę i czerwoną soczewicę. Wyraziście doprawiona, podana z karmelizowaną cebulką i moją ulubioną kolendrą zupa krem wyszła naprawdę znakomicie, a jak dodać do tego wysoką wartość odżywczą, to naprawdę ambrozjaJ. Szczerze polecam takie rozgrzewające i sycące danie na jesienny dzionek.

24 Wrz 2016

Ocet jabłkowy

Dział: Przepisy

Odkąd odkryłam, że ocet ze sklepu jest konserwowany (sic!) chemią powiedziałam basta! Zaczęłam, dla domowych potrzeb, sama produkować ocet. Jabłkowy. Nic trudnego, robi się samo. Zastosowań ma wiele i jest bardzo zdrowy.

14 Lip 2016

Mikrobiom człowieka

Dział: Akademia

Wygląda na to, że słowo „mikrobiom” w odniesieniu do naszego organizmu jest od ostatnich kilku lat odmieniane przez wszystkie przypadki i tą odmianę słychać coraz głośniej. Okazuje się bowiem, że gdy tak spojrzeć całościowo na nasze wspaniałe ciało to własne komórki stanowią zaledwie 10% wszystkich.

31 Mar 2016

Ty buraku!

Nie wiem dlaczego tytułowy zwrot jest obelgą… Burak, to tak wspaniałe warzywo, że to raczej dla buraka obelga obrzucać człowieka tym zwrotem…

13 Mar 2016

Chleb owsiany

Dział: Przepisy

Chlebek jest pyszny, pachnący i łatwo go upiec. Cała procedura zajmuje trochę czasu, ale myślę, że to warte zachodu. Zapraszam do pieczenia.

Bardzo szybki i łatwy przepis, nawet nie trzeba za bardzo się przy nim napracować. Wystarczy dobrze wymieszać składniki, uformować zgrabne bułeczki i upiec w piekarniku.

Zupa z buraczków to nie tylko barszcz klasyczny, gęsty i sycący ukraiński, czy postny cieńkusz do picia. Dziś dla odmiany wykwintny krem z buraczków, aromatyzowany tymiankiem i uszlachetniony kozim serem. Propozycja wyśmienita. Zapraszam.

O nas ...

katarzynaczarnomskaKatarzyna Czarnomska jest fundatorem i redaktorem naczelnym serwisu. Urodziła się w 1974 roku. Jest absolwentką Akademi Kozminskiego w Warszawie. Wychowuje dwójke dzieci. Od wielu lat poświęca się tematyce zdrowia, zdrowego odżywiania, naturalnych metod leczenia i dietetyki w życiu naszej rodziny.

Kontakt ...

ul. Przyszłość 53c
05-126 Stanisławów Pierwszy
POLSKA
 
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
 
 
+48 695 832 433