x 
Pusty koszyk
Katarzyna Czarnomska

Katarzyna Czarnomska

Katarzyna Czarnomska jest fundatorem i redaktorem naczelnym serwisu "Farmy Zdrowia". Urodziła się w 1974 roku. Jest absolwentką Akademi Kozminskiego w Warszawie. Podyplomowe studia w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie z zakresu dietetyki.  Wychowuje dwójke dzieci. Od wielu lat poświęca się tematyce zdrowia, zdrowego odżywiania, naturalnych metod leczenia i dietetyki w życiu naszej rodziny. 

02 Sty 2015

Wątroba

Dział: Akademia

Nie wiem czy zauważyliście to, co ja, ale przed świętami i zaraz po najwięcej było reklam zachwalających pigułki, które wspomogą pracę wątroby, te na przeziębienia i gorączki jakby w mniejszej ilości były emitowane… Weź pigułkę człowieku, potem napchaj się żarciem, po same pachy – wątroba poradzi bez problemu, tylko nie zapomnij o pigułce! Czyżby? Czy ta wielka wątroba naprawdę wszystko przetrzyma?

Najwyższy czas zająć się ciastem piernikowym, które dojrzewało sobie spokojnie przez prawie miesiąc w lodówce. Czeka nas praca prawie jak na taśmie: wałkowanie, wycinanie, pieczenie, wyjmowanie, układanie, wałkowanie, wycinanie..... Cały warsztat pracy musi być przygotowany zanim włączymy piekarnik.

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się w zastraszającym tempie. Już czas najwyższy przygotować dojrzewające ciasto na świąteczne pierniki. Nie pamiętam już skąd mam mój przepis, ale korzystam z niego już wiele lat. Mniej więcej miesiąc przed świętami przygotowuję porcję ciasta, aby tydzień przed Wigilją upiec aromatyczne pierniczki. Ozdabianie ich z dziećmi to prawdziwa frajda! Nie wspominając o zjadaniu:) Upieczone i udekorowane pierniczki czekają na święta w zamkniętym pojemniku w towarzystwie kawałka świeżego jabłka, co sprawia, że w chwili konsumpcji są mięciutkie i naprawdę przepyszne. Zachęcam serdecznie do domowego wypieku tych tradycyjnych korzennych ciasteczek.

05 Lis 2014

Carpaccio dyniowe

Dział: Przepisy

Dynia na surowo? Dlaczego nie? Sama bardzo byłam ciekawa tego smaku i powiem szczerze, że delektowałam się tym daniem. Kiedy mój mąż wpadł w zachwyt - co objawiło się stwierdzeniem: "Jakie to dobre! Co to?" - nie miałam wątpliwości, że mam się podzielić tym przepisem. Jest z tym trochę pracy, ale zapewniam, że warto!

W sezonie dyniowym warto wypróbować więcej przepisów z tym wartościowym warzywem. Bardzo smaczne są placuszki, zwłaszcza dla amatorów placków ziemniaczanych. Lekko złamany smaczek, podane z wędzonym łososiem i jogurtowo-czosnkowym sosem – to może być przyjemna odmiana dla tradycyjnych placuszków ziemniaczanych. Zachęcam do eksperymentowania z dynią…

Placki, tarty, zupy, zapiekanki, potrawki i co tam, kto jeszcze sobie wyśni. Oprócz niewątpliwych – moim zdaniem – walorów smakowych warto poznać również zdrowotne. Dodatkowo można zabawić się w robienie fantastycznych dekoracji. Słowem – DYNIA.

26 Paź 2014

Tarta dyniowa

Dział: Przepisy

Tarta dyniowa

Odkąd nastał czas na dynie moja sąsiadka zza płota niestrudzenie ćwiczy tartę dyniową aromatyzowaną świeżą szałwią. Nie wiem ile razy już ją jadłam w tym sezonie, ale ciągle jeszcze mi się nie znudziła. Polecam serdecznie wszystkim miłośnikom tart i dyni…

03 Paź 2014

Grzybobranie

Dział: Akademia

Jesień już jest z nami. Miłośnicy wypraw grzybowych szaleją po okolicznych lasach. Dokładnie przeczesują leśne runo w poszukiwaniu smacznych okazów. Wracają w pełni chwały z koszami pełnymi grzybowych skarbów. Ciekawa jestem, kto z Was z równym pietyzmem, co grzybiarze przeszukiwał zakamarki swojego ciała, w poszukiwaniu grzybów, które w przeciwieństwie do prawdziwków nie są powodem do chwały… Wręcz przeciwnie – to oznaka zaburzonej równowagi w organizmie – a zwłaszcza w jelitach, które w ogromnej mierze odpowiadają za odporność. Nie ma przesady w twierdzeniu, że ponad 70% naszej odporności mieszka w jelitach, ale zdrowych jelitach, z prawidłową florą bakteryjną, a nie ze śmietnikiem poprzerastanym grzybami.

03 Paź 2014

Azjatycki sos śliwkowy

Dział: Przepisy

Rzutem na taśmę, wraz z ostatnimi śliwkami w tym sezonie można pokusić się o zużycie części węgierek do przygotowania pysznego sosu śliwkowego. Jest słodko kwaśny, przyprawiony korzennymi aromatami, do pieczonego mięska i warzywek po chińsku wyśmienity. Rozgrzewający i rozpływający się w ustach.

15 Wrz 2014

Leczo na koniec lata

Dział: Przepisy

Papryka czerwieni się na krzaczkach, pomidory jeszcze dojrzewają, cebula już zebrana i czosnek też. Cukinia w wielkiej obfitości nie pozwala o sobie zapomnieć – owocuje jedna przez drugą i domaga się nowych pomysłów. Dziś prosto i smacznie, jarsko… moje leczo.

O nas ...

katarzynaczarnomskaKatarzyna Czarnomska jest fundatorem i redaktorem naczelnym serwisu. Urodziła się w 1974 roku. Jest absolwentką Akademi Kozminskiego w Warszawie. Wychowuje dwójke dzieci. Od wielu lat poświęca się tematyce zdrowia, zdrowego odżywiania, naturalnych metod leczenia i dietetyki w życiu naszej rodziny.

Kontakt ...

ul. Przyszłość 53c
05-126 Stanisławów Pierwszy
POLSKA
 
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
 
 
+48 695 832 433