x 
Pusty koszyk

Osobiście bardzo lubię krupnik, moja rodzinka też. Będąc w dalekiej podróży w Peru w Cusco zamówiliśmy sobie w małej knajpce zupę – lokalną specjalność. Okazało się, że to krupnik w lokalnej odsłonie. Na bazie rosołu gotowanego na kurze, zamiast kaszy jęczmiennej – komosa ryżowa (czy jak kto woli quinoa), zamiast natki pietruszki – kolendra. Natychmiast się zakochaliśmy w tym krupniku, który od tamtej pory gości w naszych talerzach na zmianę z tradycyjnym i takim z kaszą jaglaną. Polecam.

Na życznie mojej koleżanki Beaty przepis na bułeczki, którymi zachwyciły się nasze córeczki:).  Pochodzi z książki "Chleb. Domowa piekarnia" Piotra Kucharskiego. Lekko zmodyfikowałam składniki, poieważ w oryginale użyta jest w całości mąka pszenna typ 750 ja natomiast użyłam do podmłody tylko mąki orkiszowej typ 700, a do ciasta właściwego mieszanki mąki białej i razowej.

10 Lut 2015

Faworki

Napisała Dział: Przepisy

Zanim we czwartek zabiorę się za pączki w doborowym towarzystwie dziś zrobiłam sobie rozgrzewkę faworkami...

Najwyższy czas zająć się ciastem piernikowym, które dojrzewało sobie spokojnie przez prawie miesiąc w lodówce. Czeka nas praca prawie jak na taśmie: wałkowanie, wycinanie, pieczenie, wyjmowanie, układanie, wałkowanie, wycinanie..... Cały warsztat pracy musi być przygotowany zanim włączymy piekarnik.

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się w zastraszającym tempie. Już czas najwyższy przygotować dojrzewające ciasto na świąteczne pierniki. Nie pamiętam już skąd mam mój przepis, ale korzystam z niego już wiele lat. Mniej więcej miesiąc przed świętami przygotowuję porcję ciasta, aby tydzień przed Wigilją upiec aromatyczne pierniczki. Ozdabianie ich z dziećmi to prawdziwa frajda! Nie wspominając o zjadaniu:) Upieczone i udekorowane pierniczki czekają na święta w zamkniętym pojemniku w towarzystwie kawałka świeżego jabłka, co sprawia, że w chwili konsumpcji są mięciutkie i naprawdę przepyszne. Zachęcam serdecznie do domowego wypieku tych tradycyjnych korzennych ciasteczek.

05 Lis 2014

Carpaccio dyniowe

Napisała Dział: Przepisy

Dynia na surowo? Dlaczego nie? Sama bardzo byłam ciekawa tego smaku i powiem szczerze, że delektowałam się tym daniem. Kiedy mój mąż wpadł w zachwyt - co objawiło się stwierdzeniem: "Jakie to dobre! Co to?" - nie miałam wątpliwości, że mam się podzielić tym przepisem. Jest z tym trochę pracy, ale zapewniam, że warto!

W sezonie dyniowym warto wypróbować więcej przepisów z tym wartościowym warzywem. Bardzo smaczne są placuszki, zwłaszcza dla amatorów placków ziemniaczanych. Lekko złamany smaczek, podane z wędzonym łososiem i jogurtowo-czosnkowym sosem – to może być przyjemna odmiana dla tradycyjnych placuszków ziemniaczanych. Zachęcam do eksperymentowania z dynią…

26 Paź 2014

Tarta dyniowa

Napisała Dział: Przepisy

Tarta dyniowa

Odkąd nastał czas na dynie moja sąsiadka zza płota niestrudzenie ćwiczy tartę dyniową aromatyzowaną świeżą szałwią. Nie wiem ile razy już ją jadłam w tym sezonie, ale ciągle jeszcze mi się nie znudziła. Polecam serdecznie wszystkim miłośnikom tart i dyni…

Rzutem na taśmę, wraz z ostatnimi śliwkami w tym sezonie można pokusić się o zużycie części węgierek do przygotowania pysznego sosu śliwkowego. Jest słodko kwaśny, przyprawiony korzennymi aromatami, do pieczonego mięska i warzywek po chińsku wyśmienity. Rozgrzewający i rozpływający się w ustach.

O nas ...

katarzynaczarnomskaKatarzyna Czarnomska jest fundatorem i redaktorem naczelnym serwisu. Urodziła się w 1974 roku. Jest absolwentką Akademi Kozminskiego w Warszawie. Wychowuje dwójke dzieci. Od wielu lat poświęca się tematyce zdrowia, zdrowego odżywiania, naturalnych metod leczenia i dietetyki w życiu naszej rodziny.

Kontakt ...

ul. Przyszłość 53c
05-126 Stanisławów Pierwszy
POLSKA
 
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
 
 
+48 695 832 433