W sezonie dyniowym warto wypróbować więcej przepisów z tym wartościowym warzywem. Bardzo smaczne są placuszki, zwłaszcza dla amatorów placków ziemniaczanych. Lekko złamany smaczek, podane z wędzonym łososiem i jogurtowo-czosnkowym sosem – to może być przyjemna odmiana dla tradycyjnych placuszków ziemniaczanych. Zachęcam do eksperymentowania z dynią…
Tarta dyniowa
Odkąd nastał czas na dynie moja sąsiadka zza płota niestrudzenie ćwiczy tartę dyniową aromatyzowaną świeżą szałwią. Nie wiem ile razy już ją jadłam w tym sezonie, ale ciągle jeszcze mi się nie znudziła. Polecam serdecznie wszystkim miłośnikom tart i dyni…
Rzutem na taśmę, wraz z ostatnimi śliwkami w tym sezonie można pokusić się o zużycie części węgierek do przygotowania pysznego sosu śliwkowego. Jest słodko kwaśny, przyprawiony korzennymi aromatami, do pieczonego mięska i warzywek po chińsku wyśmienity. Rozgrzewający i rozpływający się w ustach.
Papryka czerwieni się na krzaczkach, pomidory jeszcze dojrzewają, cebula już zebrana i czosnek też. Cukinia w wielkiej obfitości nie pozwala o sobie zapomnieć – owocuje jedna przez drugą i domaga się nowych pomysłów. Dziś prosto i smacznie, jarsko… moje leczo.
Sezon szparagowy nie jest długi, dlatego należy korzystać z niego obficie. Delikatne warzywo wymaga czasem równie delikatnej oprawy, jak np. ciasto filo – cieniutkie jak pergamin, z którego można wyczarować istne cuda. Ja wybrałam tym razem propozycję mojego ulubionego kucharza, który walczy jak może ze śmieciowym jedzeniem. Będzie tarta ze szparagami na cieście filo. Szczerze mówiąc zaintrygowało mnie nadzienie – nie klasyczne, jakie zazwyczaj robi się do tarty, ale wzbogacone…. Zapraszam do wypróbowania delektowania się - wyszło pysznie! Goście byli zachwyceni.
Na ciepłą przystawkę, podczas szparagowej uczty. Danie proste, szybkie, zapewniające rozkosz… - podniebieniu oczywiście. Pamiętajcie jednak, że szparagi to uznany afrodyzjak… Zapytacie skąd tyle szparagów. Ja póki co zaopatruję się u Majlertów na Białołęce, gdzie sprzedaje się też szparagi na wagę. Polecam.
Proste i szybkie danie, smakuje wyśmienicie i prezentuje się elegancko.
Składniki na 4 porcje:
mieszanka sałat (tyle, żeby wystarczyło dla 4 osób – w zależności od upodobań i zamiłowań do sałaty)
8 sztuk dorodnych zielonych szparagów
8 plasterków szynki długo dojrzewającej (może być włoska, hiszpańska lub cienkie plastry boczku)
1 średnia czerwona cebula
Od kilku lat kultywuję z moją przyjaciółką pewną świecką tradycję. W tłusty czwartek spotykamy się, zagdniatamy wspaniałe drożdżowe ciasto i smażymy - koniecznie na smalcu - przepyszne pączki. Odkryłyśmy metodą doświadczalną, że pączki z mąki orkiszowej są pulchniejsze i delikatniejsze niż te z mąki pszennej. Od tamtej chwili smażymy tylko z orkiszu. W środku obowiązkowo konfitura z płatków róży, wiśni oraz czarna porzeczka.... Poezja smaku.
Sezon szparagowy w pełni i należy zeń korzystać. Myślałam co by tu upichcić szparagowo w ten deszczowy majowy dzień. Padło na zupę krem ze szparagów. Zainspirowałam się trochę przepisem Jamiego Olivera i trochę "velouté oux asperges" z małej książeczki "Les soupes" jaką przywiozłam sobie z mojego pobytu w Belgii dawno temu. Mały własny akcencik i wyszło smacznie, lekko i bardzo elegancko...
Bestseller (S)
Komentarze
-
Heya just wanted to give you a quick heads up…
Skomentowane przez automaty dodany czwartek, 30 październik 2014 18:15
-
Oczywiście spróbuję zrobic syrop z pędów sosny, rośną na naszej…
Skomentowane przez Krystyna dodany sobota, 17 maj 2014 20:29
-
Właśnie robimy :-) Zobaczymy jak się uda, co prawda bez…
Skomentowane przez Koliber dodany sobota, 22 luty 2014 17:40