x 
Pusty koszyk

Papryka czerwieni się na krzaczkach, pomidory jeszcze dojrzewają, cebula już zebrana i czosnek też. Cukinia w wielkiej obfitości nie pozwala o sobie zapomnieć – owocuje jedna przez drugą i domaga się nowych pomysłów. Dziś prosto i smacznie, jarsko… moje leczo.

Sezon szparagowy nie jest długi, dlatego należy korzystać z niego obficie. Delikatne warzywo wymaga czasem równie delikatnej oprawy, jak np. ciasto filo – cieniutkie jak pergamin, z którego można wyczarować istne cuda. Ja wybrałam tym razem propozycję mojego ulubionego kucharza, który walczy jak może ze śmieciowym jedzeniem. Będzie tarta ze szparagami na cieście filo. Szczerze mówiąc zaintrygowało mnie nadzienie – nie klasyczne, jakie zazwyczaj robi się do tarty, ale wzbogacone…. Zapraszam do wypróbowania delektowania się - wyszło pysznie! Goście byli zachwyceni.

Na ciepłą przystawkę, podczas szparagowej uczty. Danie proste, szybkie, zapewniające rozkosz… - podniebieniu oczywiście. Pamiętajcie jednak, że szparagi to uznany afrodyzjak… Zapytacie skąd tyle szparagów. Ja póki co zaopatruję się u Majlertów na Białołęce, gdzie sprzedaje się też szparagi na wagę. Polecam.

Proste i szybkie danie, smakuje wyśmienicie i prezentuje się elegancko.

Składniki na 4 porcje:

mieszanka sałat (tyle, żeby wystarczyło dla 4 osób – w zależności od upodobań i zamiłowań do sałaty)
8 sztuk dorodnych zielonych szparagów
8 plasterków szynki długo dojrzewającej (może być włoska, hiszpańska lub cienkie plastry boczku)
1 średnia czerwona cebula

08 Lut 2015

Pączki orkiszowe

Napisała Dział: Przepisy
Pączki orkiszowe Featured

Od kilku lat kultywuję z moją przyjaciółką pewną świecką tradycję. W tłusty czwartek spotykamy się, zagdniatamy wspaniałe drożdżowe ciasto i smażymy - koniecznie na smalcu - przepyszne pączki. Odkryłyśmy metodą doświadczalną, że pączki z mąki orkiszowej są pulchniejsze i delikatniejsze niż te z mąki pszennej. Od tamtej chwili smażymy tylko z orkiszu. W środku obowiązkowo konfitura z płatków róży, wiśni oraz czarna porzeczka.... Poezja smaku.

02 Maj 2014

Krem ze szparagów

Napisała Dział: Przepisy

Sezon szparagowy w pełni i należy zeń korzystać. Myślałam co by tu upichcić szparagowo w ten deszczowy majowy dzień. Padło na zupę krem ze szparagów. Zainspirowałam się trochę przepisem Jamiego Olivera i trochę "velouté oux asperges" z małej książeczki "Les soupes" jaką przywiozłam sobie z mojego pobytu w Belgii dawno temu. Mały własny akcencik i wyszło smacznie, lekko i bardzo elegancko...

28 Kwi 2014

Chili con carne

Napisała Dział: Przepisy

Chili con carne lub chili sin carne czyli z mięsem lub bez mięsa, danie zwane też „polewą”. To danie, za którym moje dzieci przepadają. Nazywane u nas w domu „polewa” – nawet nie wnikałam skąd taka nazwa, ale syn tak nazywa i się przyjęło…. Najwspanialsze jest to, że można przemycić mnóstwo warzyw, a to lubię najbardziej. W mojej wersji jest i marchewka i seler naciowy, bakłażan i pietruszka, dużo cebuli, czosnek, fasola czerwona i słodka kukurydza. Mieszają się aromaty kminu, cynamonu i oregano…. Uczta to mało powiedziane. Można przygotować więcej i zamrozić. Smakuje wyśmienicie z ryżem basmati, ale i bez dodatkowych węglowodanów smakuje niebiańsko, zwłaszcza posypane świeżą, pachnącą kolendrą…

Cukinia, jaka jest każdy wie, ale pokrzywa – oprócz tego, że niemiłosiernie parzy, nadaje się wspaniale do celów kulinarnych. Nie muszę dodawać ile wspaniałych zdrowotnych zalet posiada ta roślinka, bo o tym w oddzielnym artykule. Z tego, co wiem, zupę z pokrzywy można zjeść w jednym ze skansenów na Roztoczu, gdzie dzieci – i nie tylko one – mogą zobaczyć jak kiedyś żyli ludzie Poniżej przepis. Bardzo prosty, smaczny i bajecznie zielony. Dodam jeszcze, że zupa to nie ciasto, gdzie należy ściśle trzymać się podanych ilości składników. Można kombinować: jednego więcej, drugiego mniej – wedle uznania. A wygląda to tak:

Znowu oczywiście z imbirem. Według chińskiej kuchni wieprzowina ma naturę wychładzającą i przyczynia się do produkcji wilgoci i śluzu w organizmie, co w – ciągle jeszcze jednak zimowej porze – nie jest zjawiskiem pożądanym. Odpowiednie jej przyprawienie sprawi, że można zminimalizować negatywne skutki spożycia tej delikatnej i szybkiej w przygotowaniu części świnki. Z bogatej oferty silnie rozgrzewających przypraw i dodatków: kminek, imbir, papryka, pieprze, cebula, czosnek, bazylia, kurkuma, majeranek i rozmaryn dodam tym razem tylko kilka, a mianowicie: imbir, cebulę, czosnek, pieprze…. obok innych.

O nas ...

katarzynaczarnomskaKatarzyna Czarnomska jest fundatorem i redaktorem naczelnym serwisu. Urodziła się w 1974 roku. Jest absolwentką Akademi Kozminskiego w Warszawie. Wychowuje dwójke dzieci. Od wielu lat poświęca się tematyce zdrowia, zdrowego odżywiania, naturalnych metod leczenia i dietetyki w życiu naszej rodziny.

Kontakt ...

ul. Przyszłość 53c
05-126 Stanisławów Pierwszy
POLSKA
 
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
 
 
+48 695 832 433