x 
Pusty koszyk

Rozgrzewający imbir ostatnio u mnie na topie. W tym prostym deserze też znalazło się dla niego miejsce, ponieważ jak wiadomo ma właściwości rozgrzewające, nie powinno go zabraknąć w menu w te chłodne jeszcze, dni i wieczory. Ostatniego lata po raz pierwszy zaowocowały nasze drzewka brzoskwiniowe. Owoców było tyle, że ledwie nadążaliśmy je zjadać. To, czego nie zjedliśmy wylądowało w słoikach w postaci brzoskwiń w lekkim waniliowo-imbirowym syropie na bazie wody, ksylitolu i soku cytrynowego. Gotowe przetwory posłużyły, jako baza wypadowa do przygotowania deseru.

Co tu wymyśleć żeby dzieci jednak w jakiejś postaci zjadły trochę warzyw… Przecież gdybym powiedziała im: „dzieci, oto pyszna i pożywna zupa z soczewicy, pełna białka roślinnego, minerałów i witamin. Jedzcie!” – Chyba by mnie wyśmiały. Cóż, trzeba wytężać szare komórki. Z tego wytężania powstała właśnie smaczna ZUPA KSIĘŻNICZKI KUNEGUDNY w klimacie curry – czyż to nie brzmi lepiej od zupy z soczewicy?

11 Lut 2014

Zupa Tajska

Napisała Dział: Przepisy

Powody mogą być różne: zbliżające się Walentynki, czy może chęć rozgrzania się, albo po prostu z miłości do tajskich smaków i aromatów. Trochę ognia na języku - czyli chili, wspaniały aromat trawy cytrynowej i imbiru, odrobina czosnku, nuta mleka kokosowego, a to wszystko podkręcone dużą ilością świeżej kolendry i kilkoma kroplami soku z limonki…. Poezja smaku! Uwielbiam te klimaty i zapraszam na prostą i szybką zupkę tajską.

Wprawdzie zima nie daje nam się we znaki, co nie znaczy, że jeszcze nie zapuka do naszych drzwi. Do 21 marca ma czas. Na wszelki wypadek warto mieć przepis na rozgrzewającą zupkę pełną smaczków i w pięknym kolorze zachodzącego słońca. W składzie pełne dobroczynnego beta karotenu bataty (słodkie ziemniaki) i wspaniała dynia (ja użyłam piżmowej – butternut squash), bakteriobójczy czosnek i cebula, rozgrzewający imbir i chili, wszystko podkręcone aromatyczną mieszanką słodkiego curry (tu w składzie najsilniejszy, naturalny, środek przeciwzapalny– kurkuma) oraz nutą kokosową w postaci kokosowego oleju i mleczka. No i rzutem na taśmę lub na talerz garść świeżej orzeźwiającej kolendry i cytryna. Bajka.

Składniki na 6 osób:

6 niedużych ziemniaków
1 bakłażan
1 cukinia
4 dorodne korzenie pietruszki
2 duże marchewki
1 średni korzeń selera
1 słodki ziemniak
2 duże czerwone cebule
1 główka czosnku
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
6-8 pieczarek
1 łyżka ziół prowansalskich
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli

Zawsze, kiedy przychodzi do mnie transport z Sycylii z pomarańczami, suszonymi pomidorami, pachnącymi cytrynami i właśnie avocado Hass urządzam uczty: guacamole na przemian z natkamole (to wersja, którą poznałam dzięki mojej przyjaciółce, a że w ogrodzie praktycznie cały rok dostępna jest świeża natka pietruszki to żal nie skorzystać). Zalety avocado są niepodważalne i to nie tylko te wspaniale pieszczące nasze podniebienia, ale i zdrowotne, o czosnku pisałam, będzie i o pietruszce i innych składnikach też. Samo zdrowie!

18 Gru 2013

Zupa czosnkowa

Napisała Dział: Przepisy
Niedawno znalazłam w swoim mailu przepis na zupę czosnkową – zabójczynię wirusów i bakterii. Ilość czosnku w przepisie rzeczywiście powala na przysłowiową klatę. Do tej pory znałam wersje zdecydowanie light.... Mimo ekstremalnych przeżyć kulinarnych (raczej nie polecam dzieciom, wkrótce podam wersję bardziej dla nich odpowiednią) polecam szczerze! Prawie słychać wrzask eksterminowanych bakterii i wirusów w całym przewodzie pokarmowym: od jamy ustnej począwszy a skończywszy na....  Moc swą owa zupa zawdzięcza nie tylko przemysłowej ilości czosnku, ale również cebuli, pieprzowi cayenne oraz imbirowi. Zapraszam do kuchni... ach, i jeszcze ta nutka mleka kokosowego... hmm, poezja, wzruszająca do łez...
 
10 Gru 2013

Śnieżki

Napisała Dział: Przepisy
Śnieżki Featured

Składniki:
230 g masła
2 szklanki cukru pudru (1,5+0,5 szklanki)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700 (można użyć białej pszennej)
1 szklanka zmielonych migdałów (bez skórek)
Szczypta soli

23 Wrz 2013

Creme Brulee

Napisała Dział: Przepisy

Crème brûlée to elegancki i zarazem bardzo prosty w wykonaniu deser, który poznałam we Francji. Zakochałam się w nim natychmiast i oczywiście z miłości do gotowania zaczęłam próbować wykonać go w domu. Porażek było wiele, dużo jajek upłynęło zanim zamiast waniliowej jajecznicy na stole stanął prawdziwy crème brûlée.

O nas ...

katarzynaczarnomskaKatarzyna Czarnomska jest fundatorem i redaktorem naczelnym serwisu. Urodziła się w 1974 roku. Jest absolwentką Akademi Kozminskiego w Warszawie. Wychowuje dwójke dzieci. Od wielu lat poświęca się tematyce zdrowia, zdrowego odżywiania, naturalnych metod leczenia i dietetyki w życiu naszej rodziny.

Kontakt ...

ul. Przyszłość 53c
05-126 Stanisławów Pierwszy
POLSKA
 
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
 
 
+48 695 832 433